Skip to main content

Maastricht Aachen Airport tijdelijk gesloten

Maastricht Aachen Airport is gesloten van 8 mei t/m 30 juni 2023. In deze periode voeren we renovatiewerkzaamheden uit aan onze start- en landingsbaan. Klik hier voor meer informatie.

Maastricht Aachen Airport temporarily closed

Maastricht Aachen Airport will be closed from May 8 to June 30, 2023. During this period, we will be renovating our runway. Click here for more information.

Maastricht Aachen Airport vörubergehend geschlossen

Maastricht Aachen Airport bleibt vom 8. Mai bis 30. Juni 2023 geschlossen. In diesem Zeitraum führen wir Renovierungsarbeiten an unserer Runway durch. Klicken Sie hier für weitere Informationen.

L’aéroport de Maastricht Aachen temporairement fermé

L'aéroport de Maastricht Aix-la-Chapelle sera fermé du 8 mai au 30 juin 2023. Pendant cette période, nous effectuerons des travaux de rénovation sur notre piste. Cliquez ici pour plus d'informations

Help! Ik durf niet te vliegen!

By 13 september 2021Voorbereid op reis

Herken jij dit?

Daar sta je dan. In de parkeergarage op het vliegveld. Je pakt je koffer uit je auto, en loopt langzaam maar gestaag richting vertrekhal en bagage drop-off. Met klotsende oksels weliswaar, want je kijkt er niet bepaald naar uit om straks in dat metalen blik de lucht in te gaan… sterker nog, het zweet breekt je al uit bij de gedachte. En jeetje, wat zijn er veel mensen! De drukte vliegt je aan. En daar ga je: je voelt je benauwd, wordt misselijk of misschien zelfs licht in je hoofd. De paniek slaat toe. ‘’Dit is niet goed, ik kan écht dat vliegtuig niet in, straks gaat het mis’’, denk je. Je hebt het idee dat je bijna flauwvalt, moet overgeven of nog erger dan dat…

Waar komt die angst vandaan?

  • Mensen met hoogtevrees hebben bijvoorbeeld vaker vliegangst dan mensen zonder hoogtevrees. Hetzelfde geldt voor mensen met claustrofobie;
  • Nare ervaring(en) tijdens het vliegen. Bijvoorbeeld: turbulentie, een paniekaanval of zelfs een crash;
  • Wantrouwen van de technologie of van de bemanning;
  • Soms is het de angst zo hevig dat zelfs denken aan vliegen voor angst kan zorgen.

Wat kun je tegen vliegangst doen?

Wees ervan bewust dat je je angstig voelt door je vecht- en vluchtreactie. Dit systeem zit in het menselijk lichaam om ons te beschermen. Middels adrenaline maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. In het lichaam kun je van alles beginnen te voelen: een verhoogde hartslag, zweten, trillen, misschien zelfs duizelingen, misselijkheid enzovoorts. Deze lichamelijke gevoelens voel je omdat het lichaam denkt dat er echt gevaar is. En doordat er misschien wel snel gehandeld moet worden, vragen je hersenen zich niet af: ‘’Is er wel echt gevaar?’’. Er komt direct adrenaline in het bloed om je klaar te maken voor de strijd. Doordat je waarschijnlijk negatieve gedachtes hebt ten opzichte van het vliegen, lanceer je zelf dit systeem. Raar hè? In feite heb je je zelf bang ‘geprogrammeerd’. Daar gaan we vanuit, omdat andere geen onrust ervaren bij het vliegen. Niet iedereen ziet vliegen als gevaarlijk. De kunst is dus om je bewust te zijn van negatieve gedachtes die dit systeem triggeren. Probeer een gedachtenstop in te zetten op moment dat je merkt dat je negatief denkt. Kies er bewust voor om niet te piekeren. Op moment dat je angst voelt kun je tegen jezelf zeggen: ‘’Oké, het is maar mijn vecht- en vluchtsysteem. Daarom voel ik me nu zo vervelend. Er is niks aan de hand’’. Dat voelt heel tegendraads, want je lichaam wil je juist beschermen. Maar als je besluit om rustig tegen jezelf te blijven ‘praten’, neemt de kracht van het vervelende gevoel af.

Heb niet de illusie om nooit meer angst te voelen. Dat klinkt misschien gek, maar de emotie angst hoort nu eenmaal bij het leven. Net als dat we niet de illusie hebben om nooit meer blij of verdrietig te zijn. Angst voelt heel naar en daarom willen we er snel vanaf, maar angst is niet gevaarlijk. De hersenen willen je beschermen voor iets wat niet gevaarlijk is. En onthoud: het gaat altijd weer voorbij. Net als dat je bijvoorbeeld gestopt bent met huilen toen je verdriet had.

Praat met professionals. Misschien kan het je al helpen om eens contact te zoeken met luchtvaartmaatschappijen. Zij kunnen je misschien meer vertellen over turbulentie. Of misschien hebben zij wel tips hoe je met gevoelens van claustrofobie om kunt gaan. Het kan ook enorm schelen om de cabin crew in te lichten. Misschien valt daarmee al een last van de schouders.

Trainen met vliegangst. Het is mogelijk om met Virtual Reality te oefenen met vliegangst. Middels levensechte beelden kun je trainen met taxiën, opstijgen, dalen en zelfs turbulentie. Het is mogelijk om een training te volgen bij specialisten en ervaringsdeskundigen op het gebied van vliegangst. Zij helpen al een aantal jaar met groot succes mensen van hun (vliegt)angst af. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf vanuit huis te oefenen met de VR-bril. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Angsthelden via https://angsthelden.com/contact