Vandaag ontving Maastricht Aachen Airport de eerste zending van het Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccin. De bijna 50.000 vaccins werden per truck afgeleverd verpakt in droogijs. Na een korte periode van opslag in de speciale pharmafaciliteiten op de luchthaven, vervolgden de vaccins hun weg per vliegtuig naar Jordanië.
IATA voorspelde eerder dat voor de verspreiding van de eerste dosis (mensen krijgen 2 inentingen) vaccins wereldwijd 8.000 jumbo jets nodig zijn. Transport over land neemt een deel voor haar rekening, daar waar lokale productiefaciliteiten zijn. De vaccins voor Nederland kunnen dus gewoon via wegvervoer naar ons land komen. Maar de vaccins kunnen niet wereldwijd geleverd worden zonder gebruik te maken van de luchtvaart.
Jos Roeven, CEO van Maastricht Aachen Airport: ‘Daarom zijn wij samen met 60 andere Nederlandse organisaties afgelopen maanden aan de slag gegaan om ons voor te bereiden op deze immense logistieke operatie. Zelf hebben we hier onze faciliteiten geschikt gemaakt voor grootschalig gekoeld transport, onze medewerkers getraind en de procedures aangescherpt.’
De temperaturen waarbij het vaccin vervoerd moet worden kunnen per transport verschillen. Van – 70 tot -20 tot 2 tot 8 graden. Hiervoor hebben we verschillende faciliteiten. De grootste uitdaging van deze transporten is dat we vaak pas laat weten hoeveel er vervoerd moet worden, onder welke omstandigheden en waar naar toe. Maar de luchthaven is pharma gecertificeerd en handelt voortdurend medicijnen, vaccins en grondstoffen voor medicijnen af. ‘Dat we nu ook het veelbesproken coronavaccin in huis krijgen, is zeker bijzonder’, aldus Roeven.
Tot nu toe hield de luchthaven er rekening mee later in het proces een bijdrage te leveren. Namelijk bij het grootschalige transport van vaccins die bij koelkast- of kamertemperatuur vervoerd worden. ‘Maar onze aandeel in de wereldwijde verspreiding van de vaccins start hier nu, vandaag’, vertelt Roeven.
‘Met een eerste transport van het vaccin naar Jordanië. Hier hebben we de afgelopen maanden naar toe gewerkt. Fantastisch dat Maastricht Aachen Airport zo kan bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus!’
Beeldmateriaal voor perspublicaties.